Timo Kinnunen
Särkiniementie 16 A 41
70700 Kuopio
Finland

Klikkaa tästä palataksesi takaisin etusivulle - Click here to return back to the front page

On the 10th July in 2021

Timon Omat MP4 Musikkivideot

Tein kerran sellaisen erehdyksen, että latasin YHDELLE palvelimelle pari omaa biisiäni, ja ajattelin hieman samalla tienata pari penniä. Tuloksena oli se, että lopulta ne kaikki ne olivat tyrkyllä aina Amazonia myöten, ja vaikka aikaa kului kuinka, niin rahaa ei kuulunut. No, en minä nyt niin kovin sitä odottanutkaan, sillä mikään ei mene verottajan ahnaan silmän ohi, ja verottajan karttuisa käsi olisi varmaankin heti ojossa. Uskoisin nimittäin että rahaliikennettä ulkomailta Suomeen seurataan, ja ainut konsti lähettää tänne rahaa huomiotta lienee tavallinen kirjekuori. Sanoisinkin tässä niinkuin sadun Voipukki uuninsolasta koukkuselälle noidalle: Heti tänne kaikki rahat! Ja sitten se noita laittoi Voipukin säkkiin ja yritti viedä kotiinsa makoisaksi ruuaksi. Matkalla sattui monia kommelluksia ja poika pääsio karkaamaan säkistä. Mutta asiaan. Näyttäisikin vahvasti siltä, että ainoaksi ansiokseni nettimusiikin ihmeellisessä maailmassa jää toistaiseksi IUMA -yhtiöltä saama shekki 0.41 dollaria, jota ei kannattanut edes lunastaa koska verottaja olisi siitäkin vienyt muutamat taalat, ja summan siirtäminen Yhdysvalloista Suomeen omalle pankkitilille olisi vienyt sekin rahaa. Olisi siirretty valuuttaa melkein nolla euroa, ja kustannukset olisivat olleet useita kymppejä.

ZIGI Ai-Ai-Ai

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon ZIGI Ai-Ai-Ai

Tämä on paranneltu versio biisistä, joka siirsin kaupattavaksi nettiin myytäväksi. Tämä video on tosin paljon parempi kuin se audio, jota sinne tarjosin, sillä tässä on mukana enemmän bassoa, ja parempi rytmi. Tämä video ”kulkee” musiikillisesti paremmin, niin sanoakseni. Ja sanonkin. Eikä tämä maksa kenellekään yhtään mitään. Minulle tämä on maksanut maineen ja kunnian, sekä elämän.

Mummon hummat - Se Wsi Leukaliinalaulu

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Mummon hummat - Se Wsi Leukaliinalaulu

Minua nauratti kovin kun luin ensimmäistä kertaa, että kuolleille laitetaan leukaliinat, etteivät leuat rotkottaisi pahasti. Melkein yhtä huvittavaa oli nähdä kuinka ulkomaisissa elokuvissa kuolleille laitettiin isivarpaaseen tunnistuslappu rusettisolmulla. Se, että kuolemaan liittyvät asiat minua huvittavart, johtuu siitä että minusta aiottiin kouluttaa patologille apulainen jo ammoin lakkautetussa Moision mielisairaalassa, ja sinä lyhyenä aikana tuli nähtyä kaikenlaista. Siksi minua ei juurikaan kiinnosta katsella elokuvia joissa mässäillään tolkuttomalla väkivallalla, ja kuolemassa. Siksi goottiaate ei vienyt minua mukanaan, ja siksi käyn erittäin vastenmielisesti ihmisten hautajaisissa, koska niissä teeskentely ja hurskastelu saavuttavat huippunsa. Muistan kerran kun Moision sairaalassa oli joku potilas kuollut, ja sukulaiset rynnivät pieneen huoneeseen jossa vainaja makasi lasittunein silmin metallipöydällä. Ne parahtivat valtaisaan itkuun, mutta pahimpien itkuntyrskähdysten vaiettua joku punaniska sukulaismies tietysti kysyi täysin asiallisen kuivalla äänellä: No, jäikös siltä mitään, meinaan rahaa? Ei niin mitään, täytyi sanoa, sillä monet potilaat olivat pahasti velkaa kuntainliitolle, ja siksi eivät yleensä onnistuneet rakentamaan minkäänlaista ehtoisaa siviilielämää, ja tervehtymään, ja palasivat pian tekemään uutta sairaalavelkaa.

Kaks' kisälliä kulki

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kaks' kisälliä kulki

Tämä on traditsionaalinen kansanjuomalaulu, jota on hoilattu paljon erityisesti 1970-luvulla opiskelijabileissä, joissa ryypättiin perseet olalle. En minä nyt niin paljon näissä bileissä käynyt, koska eivät ne minua syystä tai toisesta niihin kutsuneet. Tässä biisissä käytän halpaa sähkökitaraa, ja ZOOM G1Xnext -laitetta äänen särkemiseen. Periaatteessa tämä on one-take -nauhoitus, ja mielestäni parasta mitä olen tehnyt. Ottakaa siis se tällaisena, ja hyväksykää sellaisenaan.

Nyt meitä nyppii

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Nyt meitä nyppii

Jollakin ihmeellisellä tavalla tämä biisi liittyy Kuopio tanssii ja soi – tapahtumaan, jota en ole koskaan viettänyt. Kerran tosin kuljin Kuopion torin poikki kun esiintymislavalla koikkelehti vääntelehtiviä tanssijantapaisia. En vakuuttunut tanssitaiteen jalosta luonteesta. Kun ajattelen tanssia, tulee mieleen hiki ja hiivasienen väkevä lemu. Tulee mieleen myös nälkiintyneen näköiset, lihaksikkaat naiset, ja homot, jotka pitävät miestanssijoista. Kaiken kaikkiaan minä en siis pidä tanssista, ja siksi voikin sanoa, että ainakin minua nyppii kun näen tanssijoita, tai kansantanssipetkeltäjiä.

Viskii ruukussa (Whiskey In The Jar)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Viskii ruukussa

Ensimmäistä kertaa kuulin tämän biisin Barbara Helsingiuksen laulamana, ja tämä oli tehnyt siihen oman sanoituksensa (jota en enää muista). Vasta ihan viime vuosina olen kuullut alkuperäisiä irlantilaisversioita YouTubesta, ja silloin päätin itsekin ”kääntää” laulun suomeksi, vaikka en olekaan okein koskaan ymmärtänyt mitä siinä sanotaan, ja miksi hoetaan että viskii ruukussa, ja niitä sunfaraa -juttuja. Ei se mitään!

Satuloitu nainen

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Satuloitu nainen

Tämäntapaisen laulun veisasin aikanaan koulun konsuissa ihan sähkökitaran säestyksellä. Yleisö vallan huusi, sillä tuollaisia lauluja ei ollut tapana laulaa konsuissa, mutta onneksi rehtori oli kansliassa tupakalla. Monen päivän ajan ne sitten huokailivat koulun pihalla, että mikäköhän tuostakin vielä tulee. Turhaa hohhailua, sillä ei minusta mitään tullut – ei ainakaan kuuluisaa julkisuuden henkilöä. Ja se se vasta on hyvä asia.

Tykkikannen poika (Jambalaya)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Tykkikannen poika (Jambalaya)

Minun mielestäni ”Jambalaya” -biisi on käännetty väärin suomeksi, ja se saattaa johtua siitä, että alkuperäistekstissä on joitakin vaikeasti selittyviä, ranskankielisiä sanoja, kuten ”piroque” ja sitten siinä puhutaan tykkikannella syntyneestä ja kasvaneesta pojasta? Yhdysvaltain etelärannikolla on sellainen tapa, että merimiehet viettivät vapaata aikaansa satamissa laivan tykkikannella, ja siellä oleskeli heidän seuranaan joukko sekalaisia naisystäviä ja heidän kaikkien yhteisiä lapsiaan. Siis sellaisia tykkikannen poikia, eli sille sopiva englanninkielinen ilmaisu on ”son of the gun”. On paljon parempi puhua merimieskapakasta, jossa ”Jambalaya” -niminen nainen tanssii notkein lantein, ja merimiehet hakkaavat käsiään kipein rantein.

Kun Hairissa seistiin

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kun Hairissa seistiin

Muistan kun Hair -musikaali tuli Tampereelta Mikkelin teatteriin, ja kävin katsomassa esitystä. Lopussa ne seisoivat kaikki munaisillaan. Lauluni viittaa kuitenkin Helsingin esitykseen, jossa mukana olivat artistit Hector ja Anki. Muistan kuulleni Tampereen nuoren porukan laulaneen kovalla äänellä: Rakkaus, rakkaus, vittu, muna!” - mutta voin toki olla väärässäkin, ja he olisivatkin laulaneet: ”Helsinki, Helsinki, pohjolan valkea kaupunki!”.

Imatralla virtaa PORT-PORT-PORT

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Imatralla virtaa PORT-PORT-PORT

Imatralla on Portsilta -niminen paikka, joka sijaitse entisellä Imatran ja Joutsenon rajalla. Siitä ne ennenvanhaan kulkivat hevosilla Rauhan sanatoriosta ja Kovenkylästä Mellonkylän kautta Imatralle – kun Saareksiinmäen yli kulkevaa oikotietä ei vielä ollut rakennettu. Portsillassa asui näitä tämän maan vähäväkisimpiä ja jälkijättöisimpiä tanopäitä – ja noita ennen niin kuuluisia portsillan jätkiä, joiden kanssa Rauhan ja Korvenkylät jätkät kuulemma tappelivat – ties mistä kumman systä tapelleetkaan (varmaankin siksi että kuka olikaan se viisain mies joukossa). Imatralla asunut Hilma Valtonen nimesi Portsillan kartanon siksi kartanoksi jonka eräs Lea Joutsenon näyttelemä hienohelma peri, ja elokuvassa Kilroy sen teki matkusti kartanoonsa haitaria reessä rennosti soitellen.

Keitele ei niin vehmas

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Keitele ei niin vehmas

Keitele ei ole Keitele-järvi – niinkuin ei osa Pielavettäkään, mutta Nilakkajärven rannalla se toki on. Ei se ole kovinkaan vehmas, eikä sieltä taatusti löydä enää koskemattomia erämaitakaan. On niin moneen kertaan ahnaasti kaluttu, että saattaisi jopa hirvittää, jos vaan pääsisi eroon niistä hirvikärpäsistä...

Kuolema

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kuolema

Yrjö Jylhä oli sota-ajan runoniekka, ja väsäsi kenties omaa kuolemaansakin enteilevän runon Kuolema. Se oli oikein raamikas ja komeakin mies, mutta eivät ne raamis pajoa auta, kun kuolemasta on kyse. Minua kuolema ei juurikaan kiehdo, sillä se on senverran arkinen juttu että on jokaisen edessä jokunen päivä, ja sitten voikin sanoa römeällä änellä, että tämä taisi olla sitten tässä.

Ratsuin sotaan

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Ratsuin sotaan

Tämäntapainen soittoesitys liittyy aikaan jolloin olin harrastavinani flamencomusiiikkia, mutta eipä se jaksanut tämän enempää kiinnostaa -samoin kuin ei myöskään rag-kitarointi tyyliin Stefan Grossman ja sen Vestapol. Pidin parempana sellaista perusrämpyttelyä, ja eikämeollaveljeksiä -tyylistä perushumppaa. Tämä siis liittyy Jyväskylän aikoihin, jolloin lähipiirissäni oli vielä noita kiratakeekoilijoita joitka harjoittelivat tuntikausia sormet verillä. Ei se ollut minun juttuni ollenkaan.

Professori Pönniön tuska

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Professori Pönniön tuska

Professori Pönniö on ihan keksitty juttu, mutta silti niin tosi. Onhan näitä nähty! Tällaistahan se tieteenteko usein on, että uskotellaan muille että jotakin muka nähtäisiin enemmän kuin muut – tai sitten vaan sanotaan kaikkea itselle negatiivista valeuutisiksi, niinkuin Trumppi tekee. Jokainenhan tietää että juuri tämä hemmo valehtelee koko ajan, ja että on vaan niin tyhmä että itsekin uskoo olevansa viisaiden kirjoissa - eikä maksa liikaa – ainakaan veroja.

Vessaan päin

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Vessaan päin

Vessoja on kaikenlaisia, niinkuin meit' joka maailman loukoss' – semssi kon ei ol' paittaka yl'. Vessavenla taas on kuningatar vanhan paskiksen. Mutta asiaan. Vessoista on lopultakin aika harvoja musiikillisia esityksiä, mutta tässä nyt yksi lisää kekoon.

Kerjuri huusi (hourien) kerjurille

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kerjuri huusi (hourien) kerjurille

Tässä laulussa olen käyttänyt Aale Tynnin suomennosta W.B. Yeatsin runoon Beggar To Beggar Cried. En osaa sanoa kuinka hyvin olen tässä onnistunut, mutta ”sävellys” on kuitenkin ihan omatekemä [joka ei (onneksi) kestänyt kauaa].

Kaarisilta

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kaarisilta

Tämäkin runo on Aale Tynnin hieman mahtipontista tuotosta – elämää suurempaa sielunmessua. Minä olen tehnyt tähän ”sävellyksen” - jos tämä sana sallitaan ja on tässä juhlavassa yhteydessä lainkaan sopivaa. Olisihan se toki mukavaa ajatella, että elämäni aikana suhmuroimani satunnaiset aktiviteetit muodostaisivat komean kaarisillan, ja että itse isä jumala olisi tällaisen tehtävän minulle asettanut. En kylläkään tähän usko. Mutta ilmeisestikin Aale uskoi tämmöiseen ja koki elämänsä mahtavaksi – niinkuin amerikkalaisen Trumppilaisen mielestä kaikki mitä hän on tehnyt – on mahtavaa.

GUGANIN korvaamossa (Live)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon GUGANIN korvaamossa (Live)

Tässä tarinassa ei ole järjen hiventäkään. Se perustuu aikanaan rustaamaani pilapiirrokseen, jossa GUGAN -niminen hemmo oli perustanut korvaamon, jonne tuotiin Elmeri -nimistä nuorukaista, jolla ei ollut lainkaan ulkokorvia. Tässä on kyseessä LOGITECH -webbikameralla tallentamani Live -esitys.

GUGANIN korvaamossa (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon GUGANIN korvaamossa (SLIDESHOW)

No! Elmeriä yritettiin siis kaikin voimin korvata, mutta ei siitä mitään tullut – sillä jo Jori Malmstenin laulussakin sanottiin: ”Oli Elmeri miehistä parhain, häntä GUGAN ei korvata voi”. Ota tästä nyt sitten selvää! Ylläoevasta pikkukuvasta näkynee tapahtumien yleinen kulku. Tässä SLIDESHOW -esityksessä on joukko piirroksia, jotka alinperin oli tarkoitettu jonkinlaiseen juopon päiväkirjaan, mutta sattuneesta syystä ”kolleega” ei saanut tarinaa aikaiseksi, joten kuvatkin jäivät tyhjän pantiksi – mutta niinhän näissä ”projekteissa” tapaa aina käymään.

Achreniuksen juomalaulu (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Achreniuksen juomalaulu (SLIDESHOW)

Kuuntelin 1970-luvulla paljon radiota, ja sen kautta tutustuin mm. Paganinin tuotantoon, sekä joihinkin klassisiin säveltäjiin. Kävin Lauritsalan kirjaston alakerrassa kuuntemassakin Paganinia, koska omaa levysoitinta ei ollut, tai se oli severran huono ettei sillä viitsinyt sorvata hyviä levyjä piloille. Kerran eräs radion naistoimittaja esitteli pappissukuun kuulunutta lauluntekijää, joka lienee ollut suvun hulivilipuolella, ja saanut vaikutteita Bellmannilta sun muilta. Sävellyksen tähän Achreniuksen juomamalauluun olen värkännyt ihan itse – muuta eipä tuossa nyt ollut paljoa värkättävää.

Anna ottaa mun tötsyy (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Anna ottaa mun tötsyy (SLIDESHOW)

Kun vielä vaikutin MP3.COM -musiikkipalvelimella omaa musiikkia lataavana asiakkaana. No! Kuuntelin kerran Doug Kerhawin esittämän biisin Don't Mess With My Too-Toot, jonka lisäsin oitis oman nettiradioni soittolistalle – josta Doug sitten lähetti minulle kiitoksensa. Siihen aikaan saattoi perustaa omia nettiradioitaan, joita muut saattoivat sitten kuunnella. Se oli ensikosketukseni Cajun -musiikkiin. Tosin tulkitsin laulun sanoituksen vittaavan siihen, että aina se pössyttely naisen viehkon voittaa, ja siihen ei sovi naisen sekaantua. Jokaisella tätyy olla oma Toot-Toonsa. Olipa se nyt sitten mitä tahansa.

Poika Vesannon (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Poika Vesannon (SLIDESHOW)

Vesanto on muuan kunta Pohjois-Savossa, ja oli aikanaan tunnettu tanhuharrastuksestaan (petkellyksestä), mutta kunta liittyi sittemmin kuolevien kuntien joukkoon, ja petkellys loppui. Poika Vesanto oli taas sellainen piirrustelija, joka piirteli ukokuvia joka paikkaan. Oli miten oli, niin tässä Vesanto (siis kunta) saa oman laulunsa, sillä jokainen Vesanto on aina laulun arvoinen. Pojasta en tiedä, kun en tunne.

Poika Vesannon (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Poika Vesannon (LIVE)

Vesanto ansaitsee myös live-esityksen, josta näkee, että biisi on soitettu ihan oikealla soittimella, ja omin nakkisormin. Että biisin voi esittää vaikkapa vesantolaisessa tupaillassa, jossa ukot käyvät nurkantakana hörpyillä ja tupakalla, ja sen jälkeen taas tanhu ja petkellys maittaa.

Pierulan Armas ja UHVO (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Pierulan Armas ja UFO (SLIDESHOW)

Pierulan Armas on se rasalalainen hemmo joka kertoi nähneensä UHVON Karhusjärven päällä. Näin hän minulle kertoi Lauritsalassa kerrostalomme keittiössä ylioppilasjuhlieni aikaan. Uskoutui minulle koska ilmeisesti uskoi minun ymmärtävän ufokokemuksien päälle jotakin. Enhän minä ymmärtänyt mutta kuuntelin kuitenkkin sujuvasti- ja olihan se meikäöäisen elämä tuolloin jonkinsortin ufoilua.

Pierulan Armas ja UFO (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Pierulan Armas ja UFO (LIVE)

Pierulan Armas on jo vainaa, mutta oli ihan historiallinen henkilö, joka näki kerran Karhusjärvellä kalassa ollessaan UFON (tai niinkuin Armas itse sanoi: UHVON). Kerran Armas ajoi autollaan pellolle, ja kun siltä kyseltiin syytä tähän, tokaisi hän: Kun tirskutti! Jokainen uhvon nähnyt on laulun arvoinen!

Hei-hei-hei (LIVE-SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Hei-hei-hei (LIVE-SLIDESHOW)

Tässä laulussa äly joutaa naulakkoon (kuten hampaatkin), ja tässä videossa olen yhdistänyt elävää kuvaa ja tekemiäni piirroksia niin, että lopputulemana on se kuva maailmasta, jonka olen siitä saanut. Tällainen se maailma on – järjetön ja silti ihan mielekäs. Hei-hei-hei – täällä olla kauan ei! Lähtee mun, täytyy lähtee myöskin sun!

Jumalaan kaikki jää (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Jumalaan kaikki jää (SLIDESHOW)

Tämän runon on tehnyt alunperin runoilija W.B. Yeats – irlantilainen, ja sen on suomentanut Ale Tynni – eli Tynnin Aale. Runo on niin sanoakseni panteistinen, eli että kaikki on jumaluutta, ja mikään ei maailmasta häviä. No! Kerran tapahtunut on aina tapahtunut. Totuus lienee se, että kaikki voi joskus kadota jäljettömiin, ja että maailma voi ihan tosissaan loppua. Siinä eivät pelastusanomat paljoakaan auta, eivätkä avaruuden muukalaiset tule apuun, koska hekin katoavat. On kuitenkin ollut ilo kokea täällä kaikenlaista. Meillä on vain se harha, että aika olisi loputon, vaikka se on vain mielemme luoma illuusio, ja ajan käsite itsessään jo sisältää oman finiittisyytensä.

Kuopio ei tanssi eikä se soi (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kuopio ei tanssi eikä se soi (SLIDESHOW)

Kuopio on muuan kaupunki Savossa, ja sijaitsi aikanaan saarella, eli vesi ympäröi sen joka puolelta. Nytemmin maamassat ovat häivyttänet saaren muodon, ja kaupunki on kiinteä osa mannerta. Kuopiossa on rakennettu paljon, ja kaupunki muuttuu hurjaa vauhtia. Tässä videossa käyttämäni kuvat ovat jo historiaa. Onneksi Kuopio ei enää tanssi eikä se soikaan, sillä pattipolvinen punaisessa hameessa tanssinut guru on mennyt menojaan.

Naamankuvia (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Naamankuvia (SLIDESHOW)

Olen tehnyt tämän käyttämällä Yamaha PSS-270 sähköurkua, ja hieman lisännyt hoilausta sinne sun tänne. Eihän tämä nyt musiikilliselta kannalta ole mistään kotoisin, mutta satunnaisena kokeiluna menettelee. Kuvat ovat peräisin joistakin kännykkäohjelmista.

Lerclerc -Pariisin vaaroja (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Lerclerc -Pariisin vaaroja (LIVE)

Ollessani teini-ikäinen meille tuli televisio, jossa esitettiin Vispilävaltikkaa sun muuta roinaa – mutta myös lapsilta ja varhaisnuorilta kiellettyjä elokuvia ja sarjoja, kuten Pariisin vaaroja. Onnistuin ainakin kerran katsomaan sitä jonkin matkaa, mutta tulin keskeytetyksi, ja mielikuvani sarjasta jäivät hatariksi. Varmaankin kyseessä oli väkivaltainen sarja, joka tästä syystä kiellettiin. Sodan loppumisesta ei ollut kulunut vielä montaakaan vuotta, ja lapsia ja nuoria haluttiin säästää maailman pahuudelta - Donald Trumpista ei vielä ollut havaintoa.

Anna kun mie siulle povvaan paljon rahhaa (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Anna kun mie siulle povvaan paljon rahhaa (SLIDESHOW)

Ollessani varhais-teini -ikäinen meille tuli kerran joukko mustalaisia, ja kuinka ollakaan: eräs mustalaiseukko halusi povata vanhemmille sisarilleni, ja kuuntelin kuinka tämä ennusti sille nuoremmalle, että tulisi tumma, komea mies, ja sen mukana vaurautta ja paljon rahhaa. Lupasi myös kaikenlaista muutakin ruusuista tulevaisuutta ja menestystä. Vaan mitenkä tuossa lopulta kävi? Tuli tanakka miekkonen, jolla oli vahvoja pukin taipumuksia, ja vanhemmiten siitä tuli sellainen pömppämaha, jolla oli pussit silmien alla. Ne paljot rahatkin jäivät tulematta, ja se muukin vauraus, mutta velkaa kertyi sitäkin enemmän. Mutta saahan sitä aina ennustaa!

Riemujoika (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Riemujoika (SLIDESHOW)

Ollessani nuori (ja tyhmä) harrastin lapinpatikointia, eli rämpimistä viheliäisissä viteliköissä ja kivikkoisissa tunturikuruissa. Miten turhanpäiväistä se kaikki olikaan! Minua huvitti noihin aikoihin suuresti tuolloin radiosta kuulemani lappalaisten joikaaminen, ja tapailin joikalaulun teemoja ja stemmoja kotosalla lapinmatkojen jälkeen Lauritsalassa ja Jyväskylässä: Nun-nun-nuu! Alkusysäyksenä tähän joikainnostukseeni oli oikeastaan koulun laulukirjassa ollut laulu Ivalon Matti, jonka lyriikat olivat lyhykäisyydessään: Ivalon Matti, Ivalon Matti – nunnunnnuu ja nunnunnuu! Ylläolevassa pikkukuvassa näet Vesa-Matti Loirin esittämässä lapinjoikua isojen Tom-Tom -rumpujen säestyksellä. Eipä tuo ole pyydellyt anteeksi lappalaisilta rienuutaan, kuten jotkut muut petelius -julkkimot: Antakee anteeksi että mnää rienasin! Videon ääniraita on peräisin 1970-luvulla tekemästäni C-kasettiäänityksestä, johon lisäsin bassonjumputusta – että aika saisi tapahtuman täytteekseen.

Sanna Kiero (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Sanna Kiero (LIVE)

Ollessani nuori kuuntelin radiosta kisoja, joissa hiihteli Sanna Kiero -niminen naishiihtäjä. Kai hän pärjäsi siinä kuin ne muutkin, kuten Äitee Rantanen ja kumppanit. En muuten ole ollenkaan kiinnostunut urheilusta, vaikka nykyisin seuraankin huvittuneena kuinka ne kaikenmaailman iirot hiihtelevät jonon hännillä maaliin - huulet lörpöllään ja räkä roiskuen. Voisivat lähettää sinne kisoihin minut, sillä kyllä minäkin osaan hiihtää maaliin viimeisenä. No, asiaan! Kerran (vuosia sitten) tapailin jotakin yksinkertaista teemanpätkää kitaraa rämpytellen, ja olin keksivinäni hyvänkin biisin, jossa oli tarkoituksena vain ja ainiastaan hokea jotakin hokemaa: Ei Sanna katso kieroon kuin kieroon katsoissaan.... No, tietenkään tällä kaikella ei ole mitään yhteyttä todelliseen hiihtäjähenkilöön, mutta nimi sattui vaan jäämään pyörimään jossakin takatajunnassa, ja suieltä se sitten putkahti esiin biisinrenkutuksena.

Sokosti (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Sokosti (LIVE)

Ollessani nuorehko mies kävin erään pösilön hemmon kanssa Lapissa vaeltamassa, ja tuli käytyä myös Sokostin huipulla – niinkuin lapin kävijän velvollisuus kuulemma on. Ei siellä nyt sen kummenpaa ollut kuin paljon pienempiä ja suurempia kivenpaltereita, jotka söivät kumpparit pilalle ja nivelet muusiksi. Tihkusateisessa säässä ei hupulta nähnyt kovinkaan pitkälle, ja muutenkin alkoi pikkuhiljaa vituttamaan koko reissu.

Teksasin keltaruusu (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Teksasin keltaruusu (LIVE)

Nuoruudessani kaikui radiossa lespaavalla naisäänellä laulettuna Teksasin keltaruusu -niminen kappale, ja myöhemmin näkemässäni elokuvassa laulajalla olin sylissään kitara, jota se oli soittavinaan. Rämpyti-rämpyt-rällällää – ja niin päin pois, ja niin päin pois. No, tein lauluun ihan ikioman sanoituksen, jossa pyrin noudattamaan alkupeäistä amerikkalaissanoitusta – vaikka olihan niitäkin ties kuinka monta eri versiota. Keltaruusu taas on eräs ruusulajike, jota eräs hemmo jalosti, ja jota istutettiin aikanaan paljon teksasilaisiin puutarhoihin.

Sakilaesten laalu (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Sakilaesten laalu (SLIDESHOW)

En ole syntyperäinen savolainen, enkä edes kasvantaviärä karjalainen, vaan eräänlainen myöhäissyntyinen keskisuomalainen, sillä vietin elämäni parhaat vuoden Jyväskylän kalteilla – vaikkakin näin myöhemmällä iällä (kaiken unohtaneena) on ihan kiva vaan olla, kun ei tunne enneen kettään, niinkuin isä joka ajoi mettään Juicen laulussa. Tämä laulu kertoo ulkomaan apasseista, jotka elelivät esimerkiksi Pariisin rikolliskortteleissa, ja joiden myöhäissyntyisiä perillisia olivat Sorkan apassit, jotka taas elelivät Sörnäisissä.

Tankavaaran Travolta (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Tankavaaran Travolta (LIVE)

Vuosia sitten harrastin lapinmatkailua erään hönelön hemmon kanssa – ja kuinka ollakaan – juuri pesemättöminä ja parroittuneina erämaasta saavuttuamme ojustauduimme suoraan Laaninhoville, jonka sisäänkäynnin edessä nojaili seiniin pari nuorukaista, ja nähtään minut toinen urahti: Siinä se vasta on oikea Tankavaaran Travolta! Minä olisin voinut sanoa sille: Hei, minne sinä sen peskisi jätit! Laulussa mainitaan myös Tecumseh, joka oli muuan lannistumaton intiaanipäällikkö, joka rauhanneuvottelujen sijaan tarttui jouseensa.

Laala kukko (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Laala kukko (LIVE)

Jo lapsena olin suuresti huvittunut kun Pokelan pariskunta hoilasi radiossa kuinka yksi haamu oooli marrrjaaanann ooovella, ja kuinka Peltoniemellä olivat asiat mallillaan. Koska asuin Rauhan sairaalan maatilalla, oli minulla huomattavasti realistisempi kuva maalaiselämästä, ja siksi ten lauluun omanlaiseni lyriikat. Jostakin syystä laitoion aikanaan videolle otsikoksi Peltoniemen kukko, mutta muutin sen tähän uuteen videoon Laala kukoksi.

Meripoikatte veis (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Meripoikatte veis (SLIDESHOW)

Minulla oli aikaan C-kasettinauhuri, joka oli silloin uusinta uutta, ja sillä piti heti nauhoittaa kaikkea, jota vain ääntä oli. Niihin aikoihin minulla oli tilaisuus soitella Mikkelin kaupungin juhlasalissa ollutta konserttipianoa, joka oli suunilleen jossakin vireessä, mutta siitä huolimatta nauhoitin tämän esityksen, ja yhtenä ottona, sillä muitakaan nauhoitusvaihtoehtoja ei silloin ollut käytettävissäni. Ei silloin vielä miksailtu.

Appelsiininkukkaerikoinen (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Appelsiininkukkaerikoinen (SLIDESHOW)

Tämähän on se tämä-tämä-tämä-äääh- no TÄMÄ - Orange Blossom Special, jonka Jonni Kassila aikanaan lauloi ja levytti. Tein laulusta oman versioni, jossa korvasin amerikkalaisen vankilan Konnunsuon vankilalla - jota ei enää ole. Orange Blossom Special - junakin on korvattu kapearaitaista rataa aikanaan Muukosta Konnunsuolle ajelleella junalla. Rata on rullattu kelalle jo aikoja sitten. Kuvassa näkyy Konnunsuon vankilan päärakennus, ja kuvan vangilla on minun pääni, mutta muu vartalo on ihan ehdan vangin vartalo, ja pukukin on ihan ehta vanginpuku, ja selli on myös ihan aito – joskaan sitäkään ei enää ole.

Utahista utet pois ajetaan (LIVE)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Utahista utet pois ajetaan (LIVE)

Ute-intiaanit asuivat aikanaan Utahissa, jossa asuun nykyisin amerikkalaisia punaniskoja – niitä samoja jotka tukehduttavat neekereitä polvella tainnoksiin ja hengiltä. Tässä laulussa ei ole mitään järkeä tai punaista lankaa, sillä se onko järkee vaiko ei, ei ole mitään merkitystä.

Mies hevosena (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Mies hevosena (SLIDESHOW)

Muistan nähneeni opiskeluaikoinani elokuvan Mies hevosena jossa valkkumies joutui intiaanien orjaksi, ja häntä kohdeltiin kuten vaikkapa hevosta tai kuormajuhtaa. Minua nauratti vain tuo elokuvan nimi Mies hevosena, joka oli tosi huonoa soomea (jota somessa puhutaan ja kirjoitetaan). Kun loin tätä videotan nyttemmin huomasin etten löytänyt mistään vanhoja kunnon morffausohjelmia, mutta sitten löysin MMORPH -ohjelman, jonka onnistuin asentamaan OnePlayLinuxiin, eli Wineen. Kauanhan tuo kesti mutta maksoi kyllä vaivan.

Dooneyn viuluniekka (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Dooneyn viuluniekka (SLIDESHOW)

W.B. Yeats -vainaja teki aikoinaan runon Dooneyn seudulla (Irlannissa) eläneestä veijarista, joka ryhtyi papinviran sijaan muusikoksi, koska uskoi että jumala suosi pelimanneja, ja laski heidät ensiksi sisään taivaaseenkin. Dooneyssä ei ole enää paikkaa jossa järjestettäisiin tansseja, ja sinne on istutettu tammimetsä, jossa kasvaa myös kuusia.

Männään moalle (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Männään moalle (SLIDESHOW)

Oikeastaan tämän laulun esitti aikanaan Canned Heat -niminen yhtye Wooodstok -festivaaleilla, ja minä halusin välttämättä suomentaa heidän esittämänsä kappaleen, ja niihän minä sitten teinkin – niinkuin teinkin. Muistan kun opiskeluaikoinani ”toverit” (taistolaiset) Jyväskylässä kyselivät minulta musikkillisia mieltymyksiäni, ja kun emmin ja viivyttelin vastaustani, he ehdottivat kuunneltavakseni Canned Heat -yhtyettä (josta en ollut kuullutkaan). Paras nuoruuteni kului näet kaikenmaailman makkaratehtaissa ja yleisenä tsupparina milloin missäkin - ei ollut mahdollisuksia perehtyä populaari -tai duunarimusiikin saloihin. Niinpä minä (poloinen) sanoin hätäpäissäni pitäväni Gary Glitteristä, jota olin kuullut sisareni C-kaseteilta Jänhiälässä. Kylläpä taistolaisia nauratti niin että Lozzin pöytä notkahteli!

Saakelin saa (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Saakelin saa (SLIDESHOW)

Tein tämän laulun koska se oli tehtävä! Ylläolevassa pikkukuvassa näkyy tsuhnan kuva, ja myöhemmin videossa myös naispuolisen tsuhnan kuva – ja kuten tiedämme – suhnat marssivat. Vanhala oli oikeassa, sillä niinhän suhnat ovat aina tehneet.

Se kaikkein köyhin laulaja (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Se kaikein köyhin laulaja (SLIDESHOW)

Tein tämän biisin pilailumielessä, mutta se on parempi kuin kaikkein huonoin vitsi - eli toivoa on vielä jäljellä. Laitoin tähän mukaan kuva pallukasta joka on menossa lentokoneeseen ja tunkee siitä ulos leveä takapuoli edellä. Aikanaan näyttivät jutun televisiossa, mutta ovat sittemmin sensuroineet sen pois - niinkuin senkin pätkän jossa pallukka ajoi horjuen pyörällä ja turvamiehet juoksivat sivulla tukena.

Mie halusin ottoo selehvien (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Mie halusin ottoo selehvien (SLIDESHOW)

Kun kännykkäkamerat tulivat, alkoivat ihmiset ottaa sillä itsestään kuvia, ja pian ilmestyivät erilaiset teleskooppivarret, johin puhelin kiinnitettiin. Tähön asti ihmiset olivat vain höpisseet ja huutaneet kadulla kävellessään itsekseen puhelimiinsa, mutta nyt ne kulkivat kuskaten kännykkäänsä jatkovarren päässä, ja niiden kaikkien naama oli leveässä, älyttömässä kestoirveessä Haluttiin otta selfie kaikkien kanssa- koirien , kissojen ja apinoiden – vaikka ihmiset olivat itse enemmän apinoita kuin apinat – vaikka laulettiin: ei, ei mee olla apinoita. Kokoomuksen suurella kohulla valittu puheenjohtaja näytti oikein esimerkkiä ja keekoili valintajuhlassaan uuden puhelimensa kanssa. Vähän myöhemmin se killui köytettynä pyörässä, johon heitettiin puukkoja. Ja sitten se erotettiin, koska oikeistonasset eivät ymmärrä mitään huumorin päälle, ja ovat ahneita, -katkeria -ja kateellisia kaikille, ja niinpä Stuppi sai lähteä.

Takaisin Ristiinaan (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Takaisin Ristiinaan (SLIDESHOW)

En ole koskaan asunut Ristiinassa mutta kulkenut paikan ohi linja-auton kyydissä tuhansia kertoja. Aikanaan se oli mitätön kirkonkylä, jossa oli Marttojen baari, ja vanhan linnoituksen rauniot. Muutama puutalon röttelö, ja siinähän ne tärkeimmät olivatkin. Ohikulkupaikkakin on silti laulun arvoinen.

kenkäveroniemeen (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kenkäveroniemeen (SLIDESHOW)

En ole koskaan käynyt Kenkäveroniemessä Mikkelissä, jossa oli ennenvanhaan pappila, joka sittemmin rapistui pahoin, mutta muuan naisihminen pelasti paikan viime hetkillä, ja kunnostutti sen. Kenkävero oli aikanaan Suomen suurin pappila. Paikan nimestä on kuulemma liikkeellä useitakin tarinoita, ja huvittavin niistä on sellainen, että ihmiset panivat siellä kengät jalkaansa kirkolle mennessään, ja traagisin tarinoista se se, jossa kapinoivat savolaiset nuijamiehet nitistettiin pappilan pihalla. Onhan se hieno paikka vaikkei siellä olisi koskaan käynytkään.

Kuljin vain (SLIDESHOW)

Klikkaa tästä ladataksesi ja katsellaksesi MP4 videon Kuljin vain (SLIDESHOW)

Tämä biisi hyväksyttiin kompilaatiolevylle, jonka julkaisi Kid Antrim. Homma kustansi minulle 50 taalaa plus postituskulut päälle, kun ne lähettivät minulle yhden kappaleen cd -levyjä. Maailmanmenestys antoi odottaa itseään, ja tuskinpa sitä tuota kautta on odotettavissakaan. En minä biisiä ihan umpimähkään sinne ladannut, mutta ne pyysivät sitä ihan erikseen.